Tjuvstarta december

Det är ju så mycket som är inställt nu för tiden i dessa covid-tider, samtidigt som vi sitter mitt i novembers mörkerträsk och vindbyarna verkar arbeta med att förpassa allt som inte är fastskruvat till någon grannkommun. Mitt i allt detta skulle jag ändå vilja dela med mig av något som vi varje fall jag håller tummarna för och ser fram emot. Det finns nämligen en sak som jag har insett ända sedan jag emigrerade från Stockholm – invånarna i Stockaryd kan det här med juldekorationer i sina trädgårdar.

I Stockholm brukade det i novembertider delas ut lappar i hyreshusens brevlådor om att man inte fick ha juldekorationer på ytterdörren eftersom det kunde vara brandfarligt och kunde störa grannarna och… ja, du kan fortsätta att hitta på argument, jag tror att hyresvärdarna redan har kommit med de flesta du kan hitta på.

Sedan kommer jag hit ner och får intrycket att det här med att dekorera sin trädgård är något som verkar göras med lika delar stolthet och för att det är kul. Pyntade buskar, dekorerade träd, pyntade fönster, till och med upplysta växthus och alla möjliga kreativa idéer för att lysa upp vintermörkret. Lägg sedan till väldoften av att det eldas i kaminer så stiger trivseln ytterligare ett par snäpp.

Skulle det sedan mot all förmodan ramla ner snö vill jag kanske inte säga att det kan kännas som att snubbla in i en julfilm från Disney, men skulle det komma en parad med halsduks- och toppluvebeklädda möss sjungandes längs Sävsjövägen skulle jag inte bli förvånad.

Därför tycker jag att det är så trevligt att så många verkar ha tjuvstartat med trädgårdspyntandet och allt fler ljusdekorationer dyker upp trots att det bara är mitten på november. Jag hoppas att fler struntar i november och tjuvstartar december i stället så att det sprids ljus i mörkret. Jag har med egna ögon sett att vi kan det i Stockaryd så jag hoppas att vi ger mörkret ett längre långfinger än vanligt just i år. Ljuset kommer, låt oss hjälpa det en aning.