I förfäders fotspår…

När jag flyttade till Stockaryd var jag övertygad om att jag var först i släkten med att bo här. Kanske rentav först med att över huvud taget beträda denna mark. Men det skulle visa sig att min släkt redan både beträtt marken här och till och med varit bosatt i Stockaryd. Den vetskapen fick jag när jag en dag hämtade upp två häften från bokhyllan nere i gillestugan.

På mitten av 90-talet var min mor på en stor släktträff som hade kommit till efter ett idogt släktforskande av en avlägsen släkting. Med sig hem från sammankomsten hade mor två häften som redovisade släktled bak till slutet av 1700-talet. Det var när jag läste i detta häfte som jag till min stora förvåning fick veta att vi minsann varit Stockarydsbor förut!

Låt oss resa bak i tiden till 1888 då Peter Emil Svensson gifter sig med Tilda Svensdotter efter att redan året innan gjort henne gravid. De fick ytterligare nio barn varav en flicka Alfrida (Frida) som skulle bli min gammelmormor. De bodde i flera år på torpet Mörkevik i Asa, Kronobergs län, men 1915 flyttade de av okänd anledning till Stockaryd.

De tre första åren bodde familjen hos en C Karlsson på stationen. Om de bodde i själva stationshuset är tveksamt, förmodligen var det i något av de tre bostadshusen som fanns på stationsområdet. Jag vet inte hur många av barnen som flyttade med men det var nog ganska trångbott. Till slut blev det i alla fall flytt till ett torp i Stigåsa som ägdes av B Höglund på Stigåsa Östregård. Där blev de kvar i många år. Barnen flyttade ut och 1937 dog Tilda 71 år gammal. Emil stannade kvar i Stigåsa i fyra år till men bodde sen hos barnen några år. Sin sista tid bodde han i Hjälmseryd på ålderdomshemmet som fanns där då. De ska båda vara begravda här i Stockaryd men gravarna finns nog inte kvar, jag har inte lyckats hitta dem i alla fall.

Gammelmormor Frida var 19 år vid flytten till Stockaryd. Om hon var med eller redan då lämnat familjen vet jag inte. Hon flyttade runt och var bosatt i Åseda, Växjö och Malmö innan hon så till slut hamnade i Kalmar där hon blev kvar fram till sin död. En kul parentes är att hon bodde i Malmö där sedermera min far föddes. Vägar korsas och sammanhang skapas.

All denna information har gjort mig nyfiken. Vem var C Karlsson och finns torpet i Stigåsa kvar? Vad jobbade Peter Emil med? Finns gravstenarna kvar?

Extra roligt är att en del av min historia finns här, i Stockaryd. Något jag verkligen inte hade kunnat ana den där dagen i maj när vi låste upp dörren till vårt nyköpta hus.